REKLAMA
Budownictwo Wiadomości
2 Minuty czytania

Warbud wykona Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności w Krakowie

31 sierpnia Warbud podpisał z Uniwersytetem Rolniczym i. Hugona Kołłątaja w Krakowie umowę na realizację Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i  Bezpiecznej Żywności w formule „zaprojektuj i wybuduj”.

Zdjęcie: Warbud
Zdjęcie: Warbud
Ze strony Warbudu umowę podpisali: Grzegorz Koprowski, Dyrektor Regionu Południe, zaś ze strony Zamawiającego: Rektor prof. dr hab. inż. Włodzimierz Sady oraz Kwestor mgr Maciej Oleksiak.

Nowy ośrodek ma pomóc uczelni w rozwinięciu działalności naukowej i umożliwić bardziej intensywne prace nad rozwiązaniami, których wykorzystaniem zainteresowani są przedsiębiorcy.

Inwestycja powstanie na należącej do Uniwersytetu Rolniczego działce przy ul. Balickiej, sąsiadującej z  Wydziałem Technologii Żywności oraz Wydziałem Inżynierii Produkcji i  Energetyki. Siedziba Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnych i  Bezpiecznej Żywności będzie mieć ponad 3,1 tys. m  kw. powierzchni i  zostanie wyposażona w  sprzęt do prowadzenia zaawansowanych badań – najnowocześniejszy tego typu w  południowej Polsce.


Budynek został podzielony na dwa obszary działalności naukowej. Pierwszy z  nich jest nakierowany na współpracę z  przemysłem rolno-spożywczym i  komercjalizację wyników innowacyjnych badań (gospodarczy). Drugi obszar będzie zajmował się badaniami własnymi (niegospodarczy).
   


Do części gospodarczej należą:
 linia piekarsko-ciastkarska wraz z  magazynem i  młynem, minibrowar ze śrutownią, magazynem i  leżakownią piw, linia mięsa wraz z  magazynem oraz linia ryb, pracownia sensoryczna z  przygotowalnią, laboratoria mikrobiologiczne i  analityczne oraz technologii przetwarzania odpadów, pomieszczenia urządzeń modułowych, pracownia HPLC MS-MS.


Ponadto w  Centrum zaprojektowano dwie sale konferencyjne, pokoje pracy cichej, szatnie oraz serwerownię.


W części niegospodarczej znajdą się zespoły laboratoryjne tj.: 
bioreaktory, linia do produkcji soków, napojów i  win z  leżakownią win i  magazynem oraz linia mleka z  magazynem, pracownie: gastronomiczna, nutrigenomiki, proteomiki, histologiczna, komórek pierwotnych, wysokospecjalistycznych technik analitycznych (analizator zapachów, pomieszczenia przygotowawcze), laboratoria: fizycznych modyfikacji, suszarnicze i  odzyskania substancji prozdrowotnych, ekstruzji i  tłoczenia, sortowania, konfekcjonowania, pakowania i  znakowania surowców i  produktów, przechowalnicze, automatyzacji procesów technologicznych.
Dzięki świetnie wyposażonym pomieszczeniom naukowcy zyskają szansę prowadzenia badań, np. z  zakresu produkcji żywności bogatszej w  składniki odżywcze, a  pozbawionej alergenów, tworzenia nowych systemów pakowania i  magazynowania jedzenia i  przetwarzania odpadów pochodzących z  przemysłu spożywczego.
  


Ośrodek będzie gotowy jesienią 2022 roku.

Powierzchnia użytkowa: 3  100 m2


Kubatura: 27 800m3


Wysokość obiektu: 7,5 m


Liczba kondygnacji: nadziemnych 1, podziemnych 0


Termin realizacji: 24 miesiące od daty podpisania umowy

Źródło: Warbud S.A.

REKLAMA
REKLAMA
Kalendarium wydarzeń
Sklep internetowy NBI
REKLAMA